Funderingsherstel in Goeree-Overflakkee
Omgevingsvergunning vereist
Voor het vernieuwen van de fundering hebt u een zogenaamde omgevingsvergunning nodig van uw gemeente. Deze werkzaamheden zijn niet vergunningsvrij aangezien het hier een ingrijpende, mogelijk risicovolle en constructieve operatie betreft.
De specialisten aangesloten bij NieuweFundering.nl brengen u graag in contract met kundige en ervaren architect en constructeur. De architect draagt zorg voor het tekenwerk van de huidige (de bestaande) en de nieuwe situatie. De constructeur verzorgt het rekenwerk en onderbouwt zijn plan met tekeningen en berekeningen welke zorgvuldig zullen worden beoordeeld door de gemeente voordat de benodigde omgevingsvergunning voor funderingsherstel wordt verleend.
Aanvullend op het teken- en rekenwerk van architect en constructeur zijn er aanvullende onderzoeken en rapportages benodigd. Er zal o.a. een bodemonderzoek moeten worden gedaan en er moet onderzoek worden gedaan naar het grondwater (geohydrologisch onderzoek). Deze twee onderzoeken zijn met name belangrijk in geval van het combineren van funderingsherstel en het realiseren van een kelderbak.
Privaatrechtelijke toestemming
In geval van belendende panden, niet vrijstaande panden, hebt u bij funderingsherstel toestemming nodig van uw buren. Ook wel privaatrechtelijke toestemming genoemd. Vaak is er sprake van een bouwblok bestaande uit meerdere panden en verschillende eigenaren.
Logischerwijs heeft funderingsherstel van uw pand gevolgen voor het buurpand, aangezien de bouwmuren, en dus ook de palenrij, mandelig (gedeeld) zijn. Een pand met een nieuwe fundering wordt als het ware gefixeerd in de ondergrond, terwijl de belendende panden aan weerszijde een ongewijzigde zakking zullen laten zien. Hierdoor kan er in de toekomst schade ontstaan aan de buurpanden als gevolg van het funderingsherstel van uw pand.
In grote steden is er vaak sprake van gemeenschappelijk bezit van een pand middels een zogenaamde Vereniging van Eigenaars (iedere huiseigenaar bezit een appartementsrecht, een zogenaamd onverdeeld aandeel). Dit betekent dat bijvoorbeeld het dak en de balklagen van de verdiepingsvloeren gedeeld zijn, maar ook de fundering. Funderingsherstel gaat dus alle eigenaren aan, echter is hier een bijzondere rol weggelegd voor de eigenaar van de begane grond. Deze woning moet vaak geheel gesloopt worden en na afronding van de werkzaamheden worden gereconstrueerd. De bewoners zullen tijdelijk moeten verhuizen. Daarnaast kan deze eigenaar een afwijkend commercieel belang hebben bij het vernieuwen van de fundering, namelijk het realiseren van een extra woonlaag (souterrain of kelder). Dit beïnvloedt natuurlijk de besluitvorming en kostenverdeling binnen de VvE.